A KARDÁN egy olasz matematikus, Gerolamo Cardano után lett elnevezve. Angol nyelvterületen használják még a driveshaft, propeller shaft elnevezést is.
Az elsőkerék meghajtású járművek esetén előfordulhat, hogy nem jelentkezik kardántengely meghibásodás. Mivel azonban az autók, kisteherautók többsége még mindig hátsókerék meghajtású, így a kardántengelyre fokozottan kell figyelni. Kardántengellyel számtalan járműtípusban találkozhatunk: személyautókban, teherautókban, SUV-kben, haszongépjárművekben, kamionokban, autóbuszokban, villamosokban, trolikban, vasúti járművekben, munkagépekben, targoncákban, de még hajókban is.
A KARDÁN MEGHIBÁSODÁSA
Ha valami probléma van a kardántengellyel, azt azonnal érezni fogjuk. Idővel káros rezgések jelenhetnek meg, amik tönkretehetik a kardánkeresztek tűgörgős csapágyait. Ez folyamatos kihajlásokat eredményez, ami aztán az anyagfáradtság miatt a tengely töréséhez is vezethet (nyilván ez nagyon hosszú idő alatt és kevés esetben fordulhat elő). Ez súlyos biztonsági kockázattal járhat, hiszen emiatt baleset is történhet. Ha valami furcsaságot érzünk az autó vezetésében, fura rezgéseket például menet közben, akkor jobb minél hamarabb meglátogatni egy profi szervizt.
Ha az autóban ülve, középen alulról jövő
  • rázást,
  • morgást,
  • kattogást,
  • remegést,
  • csattogást
észlel, akkor gyanakodhat arra, hogy a kardántengelyével gond lehet és meghibásodott.
A KARDÁN KARBANTARTÁSA ÉS JAVÍTÁSA
A kardánytengely az egyik legfontosabb alkatrész az autó meghajtásában. A kardántengely egy mechanikus, forgatónyomatékot átvivő eszköz, ami a forgó elemeket köti össze. Mivel nem merev, ezért lehetséges vele egymással szöget bezáró alkatrészeket összekötni. A mai járművekbe beépített kardántengelyek két végpontja közötti távolság is változhat, nem csak eltérő szögben állhatnak. Erre az esetre szokás beépíteni a rendszerbe egy csúszóperselyt, hogy a tengelyek egymásba csúszásával lehetséges legyen a tengelyirányú mozgás. Napjainkban már az egyszerű tengely is bonyolult gépelem lett, ami magas szintű szakértelmet igényel, ha karbantartásra kerül sor.
A karbantartásban a kardánjavítás.hu kardántengely szerviz szolgáltatásunk is segíteni tud. A kardántengely centírozása egy nagyon fontos művelet, amit viszonylag gyorsan és olcsón el lehet végezni. Ezzel számtalan problémát meg lehet előzni, ami a költséghatékonyság szempontjából sem elhanyagolható tényező. Nálunk a folyamat mindössze pár lépésből áll:
  1. kapcsolatfelvétel a szervizzel,
  2. a futárunk elszállítja a meghibásodott alkatrészt,
  3. adunk egy árajánlatot és határidőt, ha ez elfogadásra kerül, akkor azonnal elkezdjük a karbantartást, javítást,
  4. végül a futárunk visszaszállítja a javított, felújított, centirozott  kardántengelyt.